tisdag 28 juni 2011

Ekologisk mat nyttigare än vanlig mat?

Ekologisk mat
Jordbruksprodukter, som produceras av ekologiska normer och konsumeras lokalt, möts ofta av enkel definition enligt ovan. Men majoriteten av dagens livsmedel och drycker har olika nivåer av bearbetning, från enkla förpackningar till komplexa utvecklings-och industriella processer, till exempel att tillsätta kemikalier, matlagning och andra former av hantering.
Det finns en stark "moral", "principfast", och i vissa fall extremt tätt höll nästan kvasi-religiös tro  som medföljer med främjande av ekologiskt som det enda sättet att odla. På grund av noggrannheten i de tillåtna metoderna, särskilt när övervakas av licensierade organ-'organic "maten har blivit de facto-standard för" naturlig "mat. Kanske en dag kan "ekologisk" mat sättas i vad jag tror är det rätta plats - inordnas som en variant av den breda kategorin "naturlig mat". Och när vi konsumenter rösta med våra plånböcker för "naturlig mat", är vi mer benägna att så småningom få vad vi vill - prisvärda säkra, hälsosam mat. Inte "säkra" enligt beslut av statliga myndigheter testade på kemikalier eller på möss och kaniner, men "säkra" enligt beslut av människor (primater). Eftersom kemikalier som inte kan testas på människor som vi konsumenterna insistera på typ av produktion som vi kommer att acceptera. Mer subtila långsiktiga konsekvenser av användning av kemikalier kan aldrig vara statistiskt / epidemiologiskt bestäms i en värld full av kemikalier av alla slag.


Det har dock på senare tid kommit en del undersökningar som påvisar att det inom vissa delar ej inte spelar så stor roll med ekologisk mat eller inte. Ekologisk mat är inte nyttigare och ger ingen betydande näringsmässiga fördelar jämfört med konventionellt producerad mat, enligt en ny oberoende undersökning, som finansieras av en statlig myndighet. Men dess slutsatser har ifrågasatts av experterer och aktivisterer för ekologisk mat. Rapporten tittade på bevis publicerats under de senaste 50 åren av olika näringsämnen nivåer som finns i grödor och boskap från båda typer av jordbruk och även på hälsofördelar med att äta ekologisk mat. Resultaten motsäger tidigare arbete som har funnit ekologiskt odlade maten är näringsmässigt överlägset. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar